Het Ras

Het Ras

De Australian Cattle Dog is nog niet zo oud. Deze intelligente veedrijvershond wordt afhankelijk van zijn kleur, ook wel blue of red heeler genoemd en werd tijdens de eerste helft van de 19e eeuw geschapen. Op de farms in Australië had men een doeltreffende, robuuste, stoere en beweeglijke assistent nodig om de grote kudden halfwild rundvee te hoeden. Door de Collie met de Australische wilde hond Dingo te kruisen, ontstond een hond met voortreffelijke drijf-eigenschappen. Om deze nog verder te verbeteren werden de Dalmatiër en Bull Terrier gebruikt waaruit een mengvorm ontstond die de basis vormt van onze huidige veedrijvershond. De oorsprong en eigenschappen van de cattledog zijn te zien in het onderstaande filmpje.

De Australische Veedrijvershond is een krachtige, gedrongen en zeer moedige hond met een bijzonder uithoudingsvermogen en veel zelfvertrouwen. Zoals de naam al zegt, en daarin kent het ras zijn gelijke niet, behoort het tot de primaire taak van de hond om het vee in bedwang te houden, zowel op open als afgesloten terreinen. Zijn immer aanwezige alertheid, buitengewone schranderheid, waakzaamheid, moed en trouw, met een nooit aflatende plichtsbetrachting, maken hem tot een ideale hond.

De algemene verschijning is die van een sterke, compacte, symmetrisch gebouwde werkhond. Hij beschikt over de vaardigheid en de bekwaamheid om iedere toebedeelde taak uit te voeren, hoe zwaar die ook zijn mag. De combinatie van stevigheid, kracht, evenredigheid en harde bespiering moet de indruk wekken van grote behendigheid, kracht en uithoudingsvermogen.

De Cattle Dog’s trouw en aangeboren neiging tot beschermen maken hem tot de aangewezen bewaker van de veefokker, zijn kudde en zijn bezittingen.
Hoewel hij van nature afstandelijk tegenover vreemden is, moet hij handelbaar zijn, zeker in de keurring.

Zie hier ook de rassenstandaard van de Australian Cattle Dog.